Uspješno održan 6. Međunarodni festival Taste the Mediterranean 31. svibnja 2019

Uspješno održan 6. Međunarodni festival Taste the Mediterranean, oplemenjen ljepotom Hvara i Dalmacije

Četiri dana grad Hvar bio je centar Mediterana. Bogat program festivala Taste the Mediterranean, namijenjen profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i enologije, predstavio je 30 radionica, predavače iz 12 zemalja, vina iz tri zemlje, chefove dobitnike Michelin zvjezdica i Gault & Millau toka, koji su u Hvaru predstavili mediteransku gastronomiju, enologiju, baštinu i kulturu življenja.

„Već šest godina festival Taste the Mediterranean okuplja istinske ljubitelje ne samo mediteranske gastronomije i enologije, nego i načina života koji je karakterističan za ovo podneblje. Vrhunski chefovi, vinari i predavači tijekom četiri dana festivala prikazali su Mediteran, svaki od njih na svoj jedinstven način“, istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

„Ponosan sam da je grad Hvar drugu godinu zaredom ugostio neke od najboljih svjetskih i domaćih kulinarskih zvijezda, te ugledne predavače iz brojnih zemalja“, rekao je na otvorenju gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak.

Fotografije: Iris Ban

Posebna gošća festivala bila je Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitne liste 50 Best Restaurants. Bee Satongun, chef je restorana Paste u Bangkoku koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu. Dolazak Bee Satongun na festival Taste the Mediterranea, najveće je gostovanje svjetske kulinarske zvijezde u Hrvatskoj. Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri u restoranu Laganini na Palmižani, zajedno sa chefom Hrvojem Zirojevićem, predstavila je spoj mediteranske i azijske kuhinje. Večera u šest slijedova započela je lubenicom i kosanim lososom s hrskavom ljutikom, pečenim kokosom i lišćem betela uz vino Tomić Opolo Nobile 2018. Slijedile su rolice carpaccia od tune punjene ganacheom od guščje jetre sljubljene uz vino Stina Vugava 2018. Zatim je poslužen jastog, limunska trava, mladi đumbir, sok limete, cvijeće, mladi kokos i hrskava riblja kožica te vino Vujnović Prč 2018. Slijedio je panaeng curry od pečenih obraza goveda hranjenog sjemenjem, tostirani kikiriki i slatki tajlandski bosiljak spojen s vinom Rizman Tribidrag 2016, nakon čega je slijedila hobotnica u prošeku s rimskim njokima i povrćem sljubljena uz vino Stina Plavac Majstor 2016. Za desert su posluženi cannoli uz vino Tomić Petar Hektorovich 2016.

U restoranu Divino ekskluzivnu četveroručnu večeru spravljali su chef Vicente Patino iz restorana Saiti u Valenciji te mlada chefica Nataša Vukmirović iz Divina. Slani kolač od tune i rajčice poslužen je uz Sangriu, uz foie gras, brioche, smokvu, badem i roza papar pio se Vujnović Prč 2018. Uslijedile su bijele šparoge, naranča, botarga i zvjezdani anis te ulov dana, blitva i češnjak, posluženi uz vino Albali Verdejo Rueda 2018. Uz janjeće kotletiće, butternut buču s porilukom i ešalotama pilo se vino Albali great selection Valdepenas 2017, a uz desert – mousse od čokolade, s karamelom, bademom i kolačem od rogača poslužen je Castillo de Albai Tempranillo 2017.

Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri u restoranu Kod Kapetana, kuhali su chefovi Marcello Trentini iz torinskog restorana Magorabin (1 Michelin*) te chefovi Tonči Jerković iz restorana Kod kapetana i Antun Matković Car. Predjelo Okusi mora posluženo je uz vino Tomić Beleca 2018.. Rižot od kozica, limuna i tartufa praćen je vinom Cerasuolo Gianni Masciarelli 2018. Škarpina na „carpione“ služena je uz Trebbiano Castello di Semivicoli 2015, a pašticada s njokima uz Merlot Marina Cvetić 2014. Desert – kapetanov tris – čokolada, rogač i rožata poslužen je uz Marijan Private Selection 2013.

Na terasi hvarskog restorana Kod Kapetana, svjetske i domaće kulinarske zvijezde održale su masterclass radionice posvećene mediteranskoj gastronomiji. Chefovi su prikazali što je zajedničko kuhinji mediteranskih zemalja te što svaku od njih čini posebnom. Svoje kreacije predstavili su chefovi iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije, Srbije i Hrvatske, te Japana i Tajlanda: Hrvoje Zirojević, Vicente Patino, Bee Satongun, Lionel Levy, Fabricio Vežnaver, Ippei Uemura, Marcello Trentini, Vesna Miletić, Biljana Milina, Igor Jagodic, Sokol Prenga i Ljubiša Stojanović, uz svesrdnu pomoć osoblja kuhinje restorana Kod kapetana i posebnog asistenta, mladog francuskog chefa Alexandrea Grichea, iz Hvar chef.

Tijekom festivala održane su i vinske radionice. Sommelier Daniel Čečavac, predstavio je vina iz Dalmacije, a uz gošću iz Italije, Marinu Cvetić Masciarelli predstavio je i njezina vrhunska vina Masciarelli. Siniša Koceić i Alen Gulan, iz splitskog Wineboxa, predstavili su španjolska vina. Tijekom vinskih radionica predstavljene su i čaše brenda Ritzenhoff, čiji je ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku Vestok.

U hvarskom Arsenalu u sklopu festivala Taste the Mediterranean održana je međunarodna konferencija „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost“ u suradnji s Ekološkim Institutom Ecologica iz Zagreba, partnerom festivala Taste the Mediterranean. Petnaest stručnih i zanimljivih predavanja, održali su predavači iz šest zemalja: Italije, Irske, Španjolske, Velike Britanije, Belgije i Hrvatske.

Posjetitelji festivala i grada Hvara na hvarskoj Pjaci mogli su prošetati mediteranskom tržnicom te kupiti tradicionalne proizvode lokalnih proizvođača, većinom članova HOP-a, Hrvatskog otočnog proizvoda – od maslinova ulja, sireva, džemova i raznih slastica.

Sudionici i gosti festivala te strani novinari koji su pratili Taste the Mediterranean u subotu su posjetili Stari Grad i Velo Grablje gdje su ih dočekali Ivo Grande Zaninović iz Udruge Piover i majstor kuhinje Igor pl. Živanović koji im je pripremio jelo od hvarskog samoniklog bilja uz domaću palentu, a pila su se vina Vinarije Marijan.

Taste the Mediterranean još je jednom okupio vrhunske chefove, sommeliere, vinare i predavače koji su predstavili Mediteran, mediteransku prehranu i mediteranski način života. Za njih, kao i za publiku koja je pratila festival bio je to jedinstveni doživljaj jedne iznimno lijepe mediteranske destinacije i bogata razmjena iskustava.

Veliko hvala svima!

Hvala svim sudionicima festivala Taste the Mediterranean, stranim i domaćim chefovima, predavačima, proizvođačima, vinarima, osoblju restorana Divino, Laganini i Kod kapetana, novinarima, fotografima, snimateljima, tehničarima i ostalima bez kojih ne bi bilo moguće održati festival.

6. međunarodni Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za Unesco i Ministarstva turizma, uz potporu Grada Hvara, TZ Hvara, HTZ-a i HGK, županijske komore Split, a u suradnji s Gault & Millau Croatia, Institut Français i Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Zagrebu. Podršku festivalu dali su partneri: Kotanyi, Jamnica, Riso Gallo, Centaurus Gastro Hvar, Debic, Nadalina, Tartufi Karlić, vina Marina Cvetic/Masciarelli te vinarije Tomić, Vujnović, Marijan, Stina i Rizman.

Posebna zahvala Jurici Tomičiću i osoblju restorana Kod kapetana u Hvaru, koji su nam stalno bili na raspolaganju i ustupili terasu, kuhinju i sve ostalo za održavanje masterclassova vrhunskih chefova. Hvala i restoranima Divino u Hvaru i Laganini na Palmižani na odličnoj suradnji i dobrodošlici našim stranim chefovima. Hvala Ivi Grande Zaninoviću iz Udruge Piover iz Velog Grablja i Igoru pl. Živanoviću.

Za velikodušno gostoprimstvo u Splitu zahvaljujemo Zlatku Marinoviću iz restorana Noštromo, obitelji Nizić iz Heritage Hotela Vestibul, Sandri i Dani Tahiroviću iz restorana Zora bila, koji su posvetili iznimnu pažnju tajlandskoj chefici Bee Satongun i njezinom timu, te im uljepšali dvodnevni boravak u glavnom gradu Dalmacije.

I na kraju hvala medijima koji su pratili Festival Taste the Mediterranean!