09. ožujka 2015

Održana prva Konferencija za novinare u Šibeniku

Na Konferenciji su sudjelovali:

Nj.E. Michèle Boccoz, veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika

Alemka Lisinki, izbornica Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj

Ingrid Badurina Danielsson, project director Festivala Taste the Mediterranean

Šibenik drugu godinu zaredom postaje središte Mediterana i grad mediteranskih okusa jer počinje 2. Festival Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran! 28.-31./5./2015.

Ova jedinstvena gastronomsko-kulturna manifestacija, ove je godine organizirana u sklopu francuskog festivala Rendez-vous. Tom prigodom, Hrvatsku će po prvi put posjetiti tri svjetski poznata kuhara okrunjena Michelinovim zvjezdicama, što će doprinjeti promociji Hrvatske i Šibenika na svjetskoj kulturno-gastronomskoj sceni.

U sklopu današnje službene najave festivala, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić ugostio je gđu. Michèle Boccoz, veleposlanicu Republike Francuske u Hrvatskoj, Alemku Lisinski, izbornicu festivala Francuske u Hrvatskoj „Rendez-vous“ te Ingrid Badurinu Danielsson, ravnateljicu festivala „Okusi Mediteran!“.

„Nije ovo samo najava druge sezone „Okusi Mediteran!“, nego je to priča o jednoj kulturno-gastronomskoj suradnji koja se odvija u Šibeniku između Republike Hrvatske i Republike Francuske. Zahvaljujući prošlogodišnjem trudu kroz prvi festival i ozbiljnu priču koja će se razvijati ove godine, naš grad postaje središte povijesnih, kulturnih i gastronomskih zbivanja između dvije zemlje,“ naglasio je Burić. Gradonačelnik je okupljene podsjetio kako je Grad Šibenik već osigurao namjenski prostor koji će koristiti festival „Okusi Mediteran!“ te na razvoj projekta Centra kompetitivnosti u turizmu nasuprot lučici Vrnaža.

“Cilj festivala koji će se održati 28.-31. svibnja, promocija je mediteranske prehrane, kulture i tradicije, a ove godine poseban naglasak stavlja se na francusku gastronomiju. Veći dio festivalskog programa održavat će se u bajkovitom ambijentu nedavno obnovljene tvrđave Sv. Mihovila, koja je proglašena hrvatskom kulturnom atrakcijom u 2014. godini, dok će u staroj gradskoj jezgri biti organizirana mediteranska tržnica s proizvodima lokalnih i stranih proizvođača.”, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala predstavivši ovogodišnji program.

„“Okusi Mediteran!“ nastavak su uspješne priče koja je započela prije dvije godine predstavljanjem hrvatske kulture prilikom festivala „Croatie, la voici“ u Francuskoj i od tada je postala uzor mnogim sličnim manifestacijama. Mojim sugrađanima ona je poslužila da bolje upoznaju vašu zemlju, što se može vidjeti i povećanjem broja dolazaka francuskih turista u Hrvatsku“, izjavila je veleposlanica Republike Francuske Michele Boccoz, dodavši kako naše dvije zemlje dijele istu želju za očuvanjem i predstavljanjem mediteranskog načina života, kulturnog nasljeđa, povijesti i gastronomije ostatku svijeta te da je upravo to jedan od glavnih motiva festivala „Okusi Mediteran!“ i snažne francuske potpore ovom događaju.

„Htjeli smo da festival bude prisutan u Šibeniku, gradu koji vidljivo izrasta u jedan od dalmatinskih gradova koji sve više privlači pažnju turista, a vjerujem da su i građani Hrvatske sve više svjesni vrijednosti i napretka koji se ovdje događaju“, izjavila je izbornica festivala Francuske u Hrvatskoj „Rendez-vous“ Alemka Lisinski.

Po prvi put u našoj zemlji gostovat će San Degeimbre, Lionel Levy i Guillaume Sourrieu, tri svjetska gastronomska majstora okrunjena Michelinovim zvjezdicama, koji će svoje kulinarske vještine demonstrirati pod zvjezdanim nebom na čarobnoj ljetnoj pozornici Sv. Mihovila. Ostatak programa festivala pročitajte ovdje www.tastethemediterranean.eu.

Zajedno s Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom, Hrvatska je uvrštena na UNESCO-ov popis zemalja čija je Mediteranska prehrana priznata kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. U tom kontekstu, dugoročani ciljevi festivala „Taste the Mediterranean“ u Šibeniku uključuju promicanje mediteranske kuhinje i očuvanje kulturne baštine, populariziranje mediteranske prehrane kao zdrave i dobre hrane i edukacija mlađih generacija te pružanje potpore malim proizvođačima kvalitetne hrane i tradicionalnoj poljoprivredi, što će doprinjeti regionalnom ekonomskom razvoju.

Događanje je organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj – http://www.rendez-vous.hr.