lockdown France 30. listopada 2020

Od danas novi lockdown u Francuskoj

U Francuskoj se opet zatvaraju restorani i kafići, a novi lockdown zbog ubrzanog širenja koronavirusa trajat će do 1. prosinca. Objavio je to francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju naciji. “Zdravstveni sustav neće izdržati ako nema ekonomiju koja ga podržava. No ništa nije važnije od ljudskog života. Mogli bismo ne raditi ništa i čekati imunitet krda, no to znači 400.000 mrtvih više”, naglasio je Macron.

Pored restorana i kafića, zatvorene će biti i trgovine koje ne prodaju osnovnu robu, ali dostava je dopuštena. Za sve (izuzev djelatnosti kojima je rad dopušten) uvodi se obveza rada od kuće. Osnovne i srednje škole ostaju otvorene, dok fakulteti prelaze na online nastavu.

Građani će dom moći napustiti samo jednom dnevno, i to po sat vremena, kako bi kupili osnovne namirnice, otišli do doktora ili iskoristili to vrijeme za vježbanje. Uvode se i propusnice za sve koji žele napustiti boravište, ali su zabranjena putovanja između regija.

Pandemija koronavirusa ne jenjava, a svijet se suočava s jednom od najtežih kriza u novijoj povijesti. Ipak, vjerujemo da uz pridržavanje mjera sigurnosti, razborito razmišljanje i međusobno pomaganje, možemo prebroditi i ovu krizu te da će chefovi i chefice gostima ponovo otvoriti vrata svojih restorana.