lockdown restaurant 08. siječnja 2021

Lockdown u Hrvatskoj ostaje na snazi. Svi restorani, kafići i ostali ugostiteljski objekti u cijeloj zemlji ostaju zatvoreni

„Zasad nema promišljanja o popuštanju mjera“, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potvrdio da svi restorani, kafići i ostali ugostiteljski objekti u Hrvatskoj ostaju i dalje zatvoreni. Ministar je objasnio da ukidanje lockdowna trenutno ne dolazi u obzir jer se u nekim europskim zemljama najavljuje dolazak trećeg vala epidemije koronavirusa. Osim toga, još se ne zna kako se ponaša novi soj virusa te je li stigao u Hrvatsku.

Prema najnovijim vijestima, lockdown, koji je počeo 28. studenog, a trebao je biti ukinut uoči Božića, odnosno 21. prosinca 2020., bit će ukinut 31. siječnja 2021. Ugostitelji ipak strahuju da će trajati sve do proljeća te da će u tom slučaju posljedice biti katastrofalne za mnoge.

Posebno ih je pogodila nemogućnost poslovanja za vrijeme blagdana, kad u normalnim okolnostima rade punom parom.

Neki ugostitelji već su najavili definitivno zatvaranje svojih objekata, a neki će odlučiti u sljedećih nekoliko tjedana. Kako bi zadržali osoblje i barem djelomično nadoknadili pretrpljenu štetu mnogi su restorani počeli pripremati jela za dostavu. Iako to donekle funkcionira u većim gradovima, u manjim sredinama nema dovoljno korisnika te vrste usluge.

Lockdown restorana pogađa i dobavljače namirnica, odnosno proizvođače hrane te posebno male OPG-ove koji nemaju kome prodati svoje proizvode. I među njima ima onih koji su uspjeli organizirati on line prodaju i dostavu robe na kućni prag. Međutim, mali broj njih može samostalno osigurati logističku potporu nužnu za tu vrstu poslovanja.

Nažalost, kao i u većini europskih zemalja koje su uvele lockdown, i hrvatski ugostitelji zajedno sa svojim poslovnim partnerima, pretrpjet će teške ekonomske posljedice zbog ove pandemije.