Cinzia Scaffidi 13. svibnja 2019

Cinzia Scaffidi

Cinzia Scaffidi studirala je povijest i filozofiju, a povijesno-filozofski pristup zadržala je u istraživanju znanstvenih problema.

Prije nego se 1992. pridružila organizaciji Slow Food, radila je kao novinarka te na području međunarodne suradnje.

Od 1992. do 2015. radila je u organizaciji Slow Food: počela je kao glavni urednik časopisa za talijanske članove, a zatim je radila i na stvaranju web stranice organizacije. Bila je na čelu Slow Food nagrade za očuvanje bioraznolikosti 2000. godine, a od 2004. je jedna od koordinatora Terra Madre mitinga. Od 2005. do 2015. bila je Direktorica Slow Food istraživačkog centra i predavala kolegij „Interdisciplinarnost gastronomije“ na Sveučilištu Gastronomskih znanosti u Pollenzu. Objavila je knjigu Guarda che Mare (Pogledajte more) 2007., u suradnji s pomorskim biologom Silvicom Grecom i bavi se aktualnim problemima vezanim uz more, problemima s kojima se susreću ribari te potrebom za podizanjem svijesti i educiranjem potrošača. U suradnji sa Stefanom Masinijem 2008. objavila je Sementi e diritti (Sjeme i prava), usporedbu industrijske i tradicionalne poljoprivrede, orijentiranu na probleme vezane uz sjeme.

Za Slow Food izdanja 2014. je izdala „Mangia come parli“, u kojoj analizira kako se u posljednjih nekoliko desetljeća promijenila terminologija vezana uz hranu, uslijed ekonomske, društvene i kulturne evolucije. Također, u 2014. je bila suautorica knjige „La green economy in Valle d’Aosta“.

Od 2015. radio kao freelancer. Radi kao predavačica na Sveučilištu Gastronomskih znanosti u Pollenzu te na drugim sveučilištima i školama, a bavi se globalnim problemima hrane. Radi i kao konzultantica u raznim tvrtkama i organizacijama te kao freelance novinarka.

Objavila je “Il Pesce – come sceglierlo e rispettare il mare” 2017. godine i “Che mondo sarebbe – Pubblicità del cibo e modelli sociali” 2018., oboje za Slow Food izdanja.

Njena posljednja knjiga “Il mondo delle api e del miele” (Svijet pčela i meda) izašla je za istog izdavača u veljači 2019.