Flora Mikula 06. rujna 2020

Chef Flora Mikula

Flora Mikula, vrhunska francuska chefica, vlasnica je hotela i restorana Auberge Flora u neposrednoj blizini trga Bastille u Parizu. Odrasla je u Avignonu, pod utjecajem kulinarske tradicije Provanse, okružena okusima i mirisima Juga te jelima s aromama Mediterana. Odlučuje usavršiti svoje gastronomsko umijeće i započinje studij hotelijerstva u Avignonu. Dobiva priliku odraditi svoj prvi staž u dobi od 16 godina u vrhunskom restoranu Christiana Étiennea u Avignonu. Slijedi dugi put oko svijeta tijekom kojeg Flora završava studij i uspijeva se nametnuti u pretežito muškom svijetu gastronomije.
Radila je u mnogim vrhunskim restoranima: La Manufacture Issy les Moulineaux chefa Jean Pierrea Vigata, Michelin **, Le Comptoir New York sa chefom Laurentom Manrique, Le Bernardin s chefom Ericom Ripair, Michelin ***, te L’Arpege Paris chefa Alaina Passarda, Michelin ***.
Svoj prvi restoran provansalske kuhinje, restoran Les Olivadres otvara u Parizu 1996., a zatim i restoran Les Saveurs de Flora Paris 8ème. Proglašena je chefom godine prema izboru gastro vodiča Pudlo Paris za 2009. godinu, koji hvali njenu briljantnu, promišljenu i laganu kuhinju. Novi izazov za živahnu Floru predstavlja njen hotel, kojeg otvara 2012. godine u Parizu, kao istovremeno autentično i moderno mjesto prijateljske atmosfere.

Chef Flora Mikula jedinstvena je na mnogo načina. Ne samo da ima strast za kulinarstvom i namirnicama s kojima radi, već je uvijek nasmijana sa posebnim sjajem u očima. Svoje goste ne nastoji samo nahraniti već i s njima podijeliti svoju strast za mirisima i okusima hrane. Nastoji redefinirati blagovanje hrane, po čemu je i postala poznata, te je tako Auberge Flora postao nezaobilazno mjesto gdje rado dolaze svi oni koji žele uživati u obroku i uroniti u Florin svijet.