Večera Dubrovnika u Trevisu 26. studenoga 2018

Večera Dubrovnika u Trevisu

Gastronomija i vina dubrovačke regije predstavljeni na ekskluzivnoj večeri u sklopu vinskog festivala „Vini da terre estreme“

Dubrovačka jela i vina dubrovačko-neretvanske regije oduševila su goste ekskluzivne večere koja se u subotu održala u muzejskoj palači Casa dei Carraresi, u Trevisu, s prekrasnim pogledom na kanal i svjetla adventskih dekoracija. Bilo je to premijerno predstavljanje dubrovačke gastronomije i vina u sklopu vinskog festivala „Vini da terre estreme“ (vina s ekstremnih položaja) koji će se održati 3. i 4. veljače 2019. u povijesnoj palači “Palazzo Bonifacio Variolo”, u samom centru Trevisa.

Dubrovačke specijalitete pripremao je chef Saša Računica iz restorana Vapor, hotela Bellevue u Dubrovniku, a zajedno s njim kuhali su chef Manuel Gobbo i chef Beatrice Simonetti iz restorana Le Beccherie, poznatog po tome jer se upravo tu „rodio“ popularni talijanski desert, Tiramisu.

„Treviso je počašćen što može ugostiti Dubrovnik“ izjavio je novinarima gradonačelnik Mario Conte te dodao da njegov grad cijeni izvrsnost dubrovačke eno gastronomije.

Večera je počela s tartarom od lubina s kockicama jabuka i segmentima „narančina“, dubrovačkih mandarina, na postelji od matovilca s kojim se izvrsno sljubio Plavac mali Rose La chic, vinarije Volarević iz Komarne. Potom je ponuđena gusta juha od slanutka s „pjeskuricama“, svojevrsnim prženim uštipcima, koju je pratilo vino Dišpet, svježa kupaža rukatca, pošipa i malvasije dubrovačke vinarije Marlais iz vinske regije Postup.

Domaćini su potom pripremili rižoto s pužima, bajamima i ljubičastim mrkvama, uz koji je poslužen Pošip vinarije Volarević.

Neuobičajeni spoj ukusne i mirisne dubrovačke „popare“, riblje juhe s komadima grdobine i krumpirom te vina Tribidrag, vinarije Rizman, posebno se svidio uzvanicima.

Chef Računica na kraju je iznenadio goste s pilećim želucima u umaku od prošeka i raviolom punjenim gljivama. Jelo od „siromašnih“ namirnica oduševilo je i najzahtjevnija nepca, baš kao i Dingač reserva vinarije Skaramuča koji ga je savršeno pratio.
„Ovaj vrhunski wine&gourmet doživljaj za mnoge je bio pravo otkriće“ rekao je Alvaro de Anna, direktor „Vini da terre estreme“, jedinstvene manifestacije koja predstavlja „herojska“ vina, te dodao „ to su vina koja govore o velikom trudu malih vinara, a takva su vina Dubrovnika i Dalmacije“.

Večera je organizirana u suradnji s hrvatskim festivalima Taste the Mediterranean, koji se održava u Hvaru i Dubrovnik Festiwine. „Večeri su nazočili brojni talijanski novinari te je ovo odlična promocija Dubrovnika i cijele Dalmacije kao poželjne enogastronomske destinacije“ rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean.

„Posebno mi je zadovoljstvo da večeras mogu najaviti da će ovih pet vinarija sudjelovati na „Vini da terre estreme“ u veljači“ rekla je Tilda Bogdanović, direktorica Dubrovnik Festiwinea.

Za slatki završetak večere chefovi su ujedinili snage: dubrovački chef najprije je ponudio kruh od narančina i arancinima, ušećerenim koricama od ljute dubrovačke naranče i mantalu, jedinstveni kolač od mošta, a talijanski chefovi su predstavili svoj slavni Tiramisu. Uz slasne deserte sljubljeno je vrhunsko desertno vino Malvasija dubrovačka Karaman Prošek, svjetski šampion vinarije Karaman iz Konavala.

Večera Dubrovnika u TrevisuVečera Dubrovnika u Trevisu