19. rujna 2021

Split – prijestolnica Mediterana

Upravo objavljeni program ekskluzivnih mediteranskih večera ovogodišnjeg Festivala Taste the Mediterranean bogatiji je nego ikad. U nekima od vodećih splitskih restorana kuhat će domaći i strani vrhunski chefovi nagrađeni Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i ostalim prestižnim priznanjima. Novost je da će uz chefa domaćina, večeru pripremati još najmanje druga dva gostujuća chefa. Pravi gourmet doživljaj za ljubitelje dobre hrane koji će u samo jednoj večeri moći degustirati nekoliko različitih mediteranskih kuhinja.

Tako će chef Braco Sanjin u restoranu Kadena ugostiti francuskog chefa Lionela Lévyja, iz restorana Alcyone, Hotela InterContinentalu u Marseilleu, s jednom Michelinovom zvjezdicom i istarskog chefa Fabricija Vežnavera iz restorana Pergola, u Zambratiji, kojega je Gault&Millau Croatia proglasio chefom godine 2021. A desert će pripremiti francuski pastry chef Clément Higgins.

U restoranu Kinoteka, chef Marko Đurašević ujedinit će snage sa chefom Michaelom Gollenzom iz restorana Alfred Keller, Hotel Alhambra na Malom Lošinju, koji je upravo osvojio Michelinovu zvjezdicu i japanskim nagrađivanim chefom Ippeiom Uemurom koji u svom restoranu Tabi, u Marseilleu, spaja tradicionalno japansko kulinarsko umijeće s modernom mediteranskom kuhinjom.

U goste chefu Hrvoju Zirojeviću, u restoran Dvor, dolazi jedna mlada francuska chefica, Laetitia Visse, koja posebno voli pripremati mesne specijalitete te se njezin restoran u Marseilleu zove La femme du boucher (Mesareva žena). Za razliku od nje chef Antony Germani iz restorana Le Cabanon, u Marseilleu, najviše radi s plavom ribom.

U subotu navečer, u restoranu Zrno Soli, koji ima Michelinovu preporuku i 3 toke Gault&Millau, chef domaćin Stjepan Vukadin kuhat će uz bok slavnog slovenskog chef Jure Tomiča koji također ima Michelinovu preporuku i 4 toke Gault&Millau. A uz njih će se predstaviti grčki chef Anastasios Paraskeyaidis iz eksluzivnog resorta Mount Athos u  Ierissosu. Večeru će zasladiti jedan od najboljih francuskih chocolatiera, Claude Krajner.

Dotle će u restoranu Zora bila chefovi Sandra i Dane Tahirović ugostiti cheficu i chefa koji oboje imaju Michelinovu zvjezdicu. Francuska chefica Coline Faulquier dobila ju je za svoj restoran Signature u Marseilleu, dok je hrvatskom chefu Deniju Srdoču ovo još jedna Michelinova zvjezdica za novi restoran Nebo, u sklopu Hotela Hilton Costabella u Rijeci, u kojemu je nedavno postao chef kuhinje.

Kad se tom impresivnom gourmet programu doda gala večera španjolske chefice Marije Jimenez Latorre kod chefa domaćina Gorana Šikića, u Hotelu Park te večera dobrodošlice za sve sudionike festivala koju će na splistkoj ribarnici pripremiti chef Zlatko Marinović – Noštromo – dobitnik ovogodišnjeg Gault&Millau Croatia trofeja za inovativnu tradicionalnu kuhinju – onda je posve jasno da će svojim kulinarskim programom Festival Taste the Mediterranean pretvoriti Split u prijestolnicu Mediterana.