Sani Sardelić 14. svibnja 2019

Sani Sardelić

Sani Sardelić  kustosica je Gradskog muzeja Korčula.  Voditeljica je Memorijalne zbirke Petra Šegedina, Pomorske zbirke i Etnografske zbirke te stručne muzejske knjižnice. Diplomirala komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje stručne i znanstvene članke iz područja muzeologije, teorije baštine i muzejske pedagogije, te teorije i povijesti književnosti a izlaganjima sudjeluje na tematskim znanstvenim i stručnim skupovima.

Organizatorica je niza  aktivnosti, posebice radionica u svrhu populariziranja prirodne i kulturne baštine kojima je za cilj postavljen razvoj vlastite odgovornost spram njenog očuvanja. Holističkim pristupom propituje mogućnosti očuvanja i prezentiranja, te suodnosa nematerijalne baštine i kulturnog krajobraza Mediterana na primjeru otoka Korčule s naglaskom na održivi razvitkak, uključujući očuvanje okoliša i bioraznolikosti. Dobitnica je kolektivne godišnje nagrade Grada Korčule 2009. za promicanje kulture i umjetnosti.

Članica je udruge za suvremenu umjetnost siva) (zona. Sudjelovala je u projektu ESLAND- European Culture expressed in Island landscapes. Voditeljica je radionica Samoniklo jestivo bilje – mišanca, gruda, parapač u NP Mljet, Galeriji stara skula.

U fokusu njenih istraživanja trenutno su kumpanije otoka Korčule, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH, s naglaskom na proučavanje utjecaja festivala na nematerijalnu baštinu.