Anita Šumer 13. prosinca 2019

Predstavljeno hrvatsko izdanje poznate knjige o kruhu – “Kvasomanija”, slovenske autorice Anite Šumer

Kada vidite s kakvom lakoćom i strašću Anita Šumer mijesi i oblikuje kruhove, pogače i dizana tijesta, poželite uroniti u njezinu knjigu “Kvasomanija” i strpljivo učiti kako s domaćim kvasom ispeći neodoljive slane i slatke delicije.

Dvije godine nakon što je knjiga objavljena u rodnoj joj Sloveniji, “Kvasomanija” sada ima i hrvatsko izdanje. Izdavačka kuća VBZ predstavila ga je u zagrebačkom Miele Experience Centru, a uzvanici na promociji slušali su Anitinu priču o pečenju kruha i peciva s domaćim kvasom, te kušali netom ispečene delicije. Savjetima i receptima mlada je Slovenka osvojila društvene mreže, o knjizi su pisali Daily Mail, Business Insider UK i BuzFeed, a zahvaljujući Kvasomaniji Anitu sve češće zovu da svoje znanje podijeli i u inozemstvu.

U protekle dvije godine pekla je u Lisabonu, Moskvi, na Karibima i Jamajki, u Singapuru, na Tajlandu, u Engleskoj, u Amsterdamu… U Parizu je sudjelovala na Gourmand World Summitu, a u Macau je nagrađena na World Cookbook Fairu. No Anitu najviše veseli što broj kvasomana i kvasomanki stalno raste te što je njezina želja da peče zdravi kruh i peciva – kako je to radila njezina baka – prerasla u pokret.

Knjiga je razumljivo i jednostavno napisana te bogato ilustrirana, a hrvatske predgovore napisali su gastro novinar Hrvoje Petrić i slastičarka Petra Jelenić. (Izdavač: VBZ, cijena 200 kn)

Anita Šumer, autorica Kvasomanije i gastronovinar Hrvoje Petrić na promociji hrvatskog izdanja u Miele Experience Centru

Anita Šumer, autorica Kvasomanije i gastronovinar Hrvoje Petrić na promociji hrvatskog izdanja u Miele Experience Centru