Taste the Mediterranean 23. svibnja 2019

Počeo šesti Festival Taste the Mediterranean u Hvaru

U impozantnom hvarskom Arsenalu počeo je u srijedu šesti Festival Taste the Mediterranean. Nakon nekoliko dana nestabilnog vremena sunce je obasjalo grad Hvar, a strani turisti su s neskrivenim zadovoljstom obilazili Mediteransku tržnicu na Pjaci, gdje su mali proizvođači autohtonih proizvoda ponudili svoje specijalitete, od maslinovih ulja do đemova, od rogača do lavande, pa čak i autorskih suvenira posvećenih otoku i njegovim bogatstvima, koja su uvrštena na UNESCOV popis nematerijalne kulturne baštine. Dok su note klape odzvanjale Arsenalom, goste festivala pozdravili su Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara i direktor turističke zajednice Petar Razović. „Ovaj međunarodni festival slavi bogatstvo mediteranske prehrane i želi predstaviti Hvar i cijelu Hrvatsku kao poželjnu mediteransku turističu destinaciju“ rekla je direktorica Festivala, Ingrid Badurina Danielsson.

Degustacija 3 slavna pršuta privukla je domaće i strane posjetitelje, a predstavili su ih chefovi Vicente Patino, Marcello Trentini i Vesna Miletić. Dok je španjolski chef opisivao karakteristike renomiranog pršuta pata negra, a talijanski pričao o proizvodnji prosciutto di Parma, gosti su mogli čuti o važnosti certificiranja pršuta koja garantira visoku kvalitetu dalmatinskog pršuta. Hvarski majstor rezanja pršuta, Ivo Božiković, stručno je rezao pršute, a za razliku od dalmatisnkog koji se reže na duge „fete“, španjolski se reže na sitne zalogaje, dok se talijanski parma reže isklučivo mašinom.

Degustacija vrhunskih dalmatisnki vina koju je znalački i sa šarmom vodio sommelier Daniel Čečavac, a sudjelovala je i Master of wine Jo Ahaerne oduševila je prisutne.

Pravi spektakl priredio je japanski chef Ippei Uemura, virtuoz u rezanju tune koji je pred brojnim gledalište, uz zvuke glazbe „Mission impossible“ u manje od pola sata filetirao Bluefinn tunu od 60 kg koju je dobavila tvrtka Centaurus – Gastro Hvar, partner Festivala Taste the Mediterranean. Veliki aplauz dočekao je i zvijezdu festivala, cheficu Bee Satongun, najboljim ženskim chefom Azije za 2018 prema izboru 50 Best restaurants koja je došla iz Bankoka. Među prisutnima pažnju je privukao i veliki chef Stevo Karapandža, a uz degustaciju sashimija od svježe filetirane tune, gosti su uživali u tradicionalnoj dalmatinskoj „janjetini s bižima“ koju je pripremio restoran Kod kapetana. Uz glazbu i dobra vina, s feštom ispred Arsenala završio je prvi dan Festivala Taste the Mediterranean u Hvaru.

Petar Razović, Ingrid Badurina, Danielsson i Rikardo Novak

Petar Razović, Ingrid Badurina, Danielsson i Rikardo Novak

Daniel Čečavac

Daniel Čečavac

Ippei Uemura reže tunu

Ippei Uemura, virtuoz u rezanju tune

Ippei Uemura pred brojnim gledalištem filetira Bluefinn tunu od 60 kg

Wine tasting vina iz Dalmacije

Wine tasting vina iz Dalmacije