Jelena Tabak 10. rujna 2021

Jelena Tabak

Od početka ove godine, splićanka Jelena Tabak predsjednica je Nacionalne udruge ugostitelja. Njezino iskustvo vlasnice male konobe “Dujkin dvor”, na Matejuški, pomoglo joj je da shvati probleme svojih kolega ugostitelja, jer su zajedno prošli sve krizne trenutke COVID razdoblja.

Po struci prevoditeljica za engleski i talijanski jezik, Jelena Tabak radi i kao stalni sudski tumač za ta dva jezika. Ali turizam je ono što ju zanima od samog početka.

Nakon rada u turističkoj agenciji postala je vodič, a 2012. Krenula je u poseban oblik ugostiteljstva i osnovala sezonski juice bar “Kokolo”, s ciljem oživljavanja prodaje voća na Voćnom trgu u Splitu. Samo godinu dana poslije otvorila je konobu Dujkin dvor, mjesto na kojem je željela i uspjela, prema ocjenama njezinih posjetitelja, oživjeti duh staroga Splita i kulturne baštine ispisane u Varošu, četvrti splitskih težaka i ribara.

“Ja sam vam cijeli radni vijek u turizmu i volim za sebe reći da sam turistička djelatnica, više nego ugostitelj. Nije mi bio cilj samo otvoriti restoran već proširiti i priču o kulturi Splita. Obožavam turizam. Iz iskustva mogu reći kako turizam također traži cjelodnevni angažman, ali ugostiteljstvo je puno teže, grublje” nedavno je izjavila u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.