07. lipnja 2017

Festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! potvrdio svoj status na gourmet sceni

Proteklog vikenda Šibenik se još jednom pretvorio u gastronomsko središte Hrvatske! U gradu i okolici održao se 4. međunarodni Festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! Kao i svake godine na festivalskom programu bile su kulinarske i edukativne radionice, vinske degustacije i ekskluzivne večere.

Prvi dan festivala započeo je grandioznom masterclass radionicom, koju je slavna WSET sommelierka Mira Šemić, održala u Manastiru Krka smještenom u idiličnom krajoliku netaknute prirode NP Krka.

U petak, 02.06.2017,program se nastavio u NP krka,na Roškom slapu, gdje je japansko-francuski chef Ippei Uemura pripremao lokalno jelo od pastrva i mišance na moderan način dok su predstavnici NP Krka istodobno od istih namirnica pripremili tradicionalno jelo. Mnogobrojni posjetitelji Roškog slapa bili su oduševljeni!

Paralelno su se u bistrou SHE, održale edukativne radionice o ekološkoj poljoprivredi gospođe Sonje Karoglan Todorović iz zagrebačke Ecologice i gospođe Jelene Petrov iz splitske RERE.

Restoran Kalafat marine Betina bio je domaćin ekskluzivne večere velikih dama gastronomije i jednog gospodina. Za jedinstveni spoj mediteranske kuhinje pobrinule su se, chef Flora Mikula, vlasnica restorana Auberge Flora u Parizu i Vesna Miletić, chef restorana Tač u Zagrebu te Olivier Grouard, chef francuske diplomacije. U jedinstvenom spoju francuske i istarske kuhinje gosti su imali priliku kušati kockice od dimljene tune i graška, carpaccio od brancina s pireom od celera, kopra i peršina, riblju juhu od dagnji, liganja i brbavice, s crvenom rižom i chorizom, janjetinu s bobom i artičokama te pitu od jabuka s kremom od vanilije i sladoleda. Gosti večere imali su priliku kušati gastronomske kreacije sljubljene s vinima poznatih hrvatskih vinarija, Kabola i Tomić.

Za ekskluzivnu večeru s potpisom dviju dama i jednog gospodina tražilo mjesto više!

Bogati program festivala Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, nastavljen je kulinarskim radionicama u coffee & cakes Moderato Cantabile, u subotu 03.06.2017.: Belgian Food Mood tijekom koje je predstavljen projekt GJ COOK- PLACEMATS, pastry chef Yoan Dessarzin održao je slatku radionicu „Suvremeno slastičarstvo“ i pripremio fantastičan desert. Ekipa iz kulinarskog instituta Kul In za kraj je održala radionicu pod „Komunikacija osjetila“ na kojoj su uspješno spojili, kako kažu, kozu i kravu.

Navečer je belgijski chef Jeremy Girvan za sve goste SHE-ja održao cooking show i sve prisutne oduševio svojom zelenom kreacijom.

Još jedna jedinstvena mediteranska večera s potpisom Michelinovih chefova održala se restoranu Mediteran u Primoštenu. Gastronomske su delicije pripremali chef Lionel Levy, Michelin *, chef Ippei Uemura, chef slastičar Yoan Dessarzin, a njihov domaćin bio je chef Pero Savanović. Na meniju su bili canapei od fritaje sa šparogama, tartare od tune “San o putovanju”, orzotto od sipe aromatiziran šibenskom travaricom na kremi od brudeta i čipsom od sipe, janjeći file u listu od smokve, s bademima i artičokama, marmelada od “pečenog” patlidžana i smokava te, za desert, carre crne čokolade i praline džem od jagoda.

Ovogodišnje izdanje Festivala završeno je Gourmet izletom brodom u NP Kornati, gdje je u jedinstvenom i čarobnom ambijentu konobe Opat, dalmatinski mediteranski ručak pripremio chef Ante Božikov.

Sjajno četvrto izdanje festivala Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, najbolja je najava jubilarnog petog izdanja koje će se održati sljedeće godine i koji će zasigurno ljestvicu izvrsnosti domaće gastronomske scene podići na još višu razinu.

Naš festival promovira Šibenik, Šibensko-kninsku županiju ali i cijelu Hrvatsku kao poželjnu mediteransku eno-gastronomsku destinaciju. Osim mediteranskih chefova, ovdje su došli i strani novinari, te brojni posjetitelji, ljubitelji fine hrane iz inozemstva i ostalih krajeva Hrvatske. Cilj ove manifestacije je očuvati mediteransku kulturu življenja, predstaviti našu baštinu i podijeliti je s drugima“ kaže Ingrid Badurina.