Dr. Mirella Žanetić 24. kolovoza 2021

Dr. Mirella Žanetić

Dr. Mirella Žanetić, radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, Hrvatska, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Dr. Zanetić ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja i redovito sudjeluje kao član panela na državnim i međunarodnim natjecanjima. Posljednje tri godine članica je panela najprestižnijeg natjecanja u kvaliteti maslinovog ulja – NYIOOC u organizaciji Olive Oil Times. Sudjelovala je dvije godine kao sutkinja u međunarodnoj panel grupi za natjecanje maslinovog ulja SOL d’ORO u Veroni u Italiji (2012., 2020.) te na međunarodnom natjecanju maslinovog ulja EVO IOOC 2021 u Palmiju u Italiji. Njezin je znanstveni interes uglavnom usmjeren na kvalitetu i tipičnost djevičanskog maslinovog ulja autohtonih sorti, s posebnom pozornošću na bioaktivne spojeve (antioksidanse) odgovorne za zdravstvena svojstva maslinovog ulja i na hlapljive spojeve koji nose aromu i osjetilne osobine djevičanskog maslinovog ulja.

Dr. Zanetić također radi na Sveučilištu u Splitu, kao docent na Fakultetu za mediteransku poljoprivredu. Vodila je brojne seminare/radionice o poboljšanju kvalitete i degustacije djevičanskog maslinovog ulja za maslinare i potrošače, kao i edukativne interaktivne seminare i radionice za učitelje i studente.

Dr. Zanetić objavila je brojne znanstvene članke u uglednim međunarodnim znanstvenim časopisima.

Web stranica: http://mirella.os.krs.hr/en/