20. ožujka 2016

Darija Vranešić Bender

Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing., završila je Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo. Akademski stupanj doktora znanosti stekla je u prosincu 2005. na području Biotehničkih znanosti, znanstvena grana Nutricionizam. U naslovno zvanje docentice izabrana je u srpnju 2012. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Direktorica je tvrtke Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, za konzalting u nutricionizmu i ujedno je zaposlena kao nutricionistkinja na KBC-u Zagreb u Centru za kliničku prehranu.

Glavna je urednica internet portala Vitamini.hr. Predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Autorica je knjiga „Hrana pod povećalom“ i „Priče o hrani – od mesa do moussea“. Autorica je i koautorica više publiciranih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i udžbenicima. Održala je niz stručnih i znanstveno – popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani.

Završila je nekoliko stručnih seminara i sudjelovala je kao stručna suradnica na 2 znanstveno-istraživačka projekta. Stručno se doškolovala u Brazilu, Italiji, Nizozemskoj i Švicarskoj. Predsjednica je Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition – ESPEN) i tajnica Adriatic Club of Clinical Nutrition.