14. svibnja 2017

Chef Pero Savanović

Jedan je od petorice Master chefova u Hrvatskoj, u organizaciji World Master Chefs, koju je daleke 1947. osnovao Jean Conil, francuski kuhar Buckinghamske palače. Iza Savanovića je dvadeset godina rada i brojne zlatne medalje osvojene na državnim i međunarodnim natjecanjima, a osvojio ih je, kaže, pripremajući jela od autentičnih hrvatskih namirnica, poput maslinova ulja, ribe, dalmatinske soli ili istarskog tartufa. Da će biti kuhar, znao je još od malih nogu. – Oduvijek sam se igrao s loncima, čak i noževima, s obzirom da su u mojoj obitelji svi bonkulovići, a pokojni dida je bio mesar. Odmah nakon osnovne škole otišao sam u hotel “Park” u Splitu na izučavanje zanata, kod tadašnje šefice kuhinje Marije Lulić koja je bila strah i trepet, ali sam od nje puno naučio – prisjeća se Savanović.

Nakon završene ugostiteljsko-turističke škole, gdje je zbog iznimnog talenta bio oslobođen i polaganja mature, 1992. odlazi u Njemačku. Tamo je kao šef kuhinje radio u talijanskim restoranima, a u njemačkim se usavršavao u pripremi bifteka. Godinu dana radio je kao šef kuhinje u hotelu “Esplanada” u Wegbergu gdje je kuhao za poznate zvijezde, kao što je vozač F1 Jarno Trulli.
Predavač je pri Kuharskoj akademiji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) te je jedan je od osnivača “Croatia Chefs Cluba” s kojim sudjeluje u mnogim natjecanjima, edukacijama i promicanju hrvatske gastronomije. U Hrvatskoj je jela pripremao za sva tri predsjednika države, a sudjelovao je i u brojnim kulinarskim emisijama. Pero Savanović danas je glavni chef restorana Mediteran u Primoštenu.