Jure Tomič 30. kolovoza 2021

Chef Jure Tomič

Jure Tomič, chef je i vlasnik Oštarije Debeluh u Brežicama, u Sloveniji, jedne od omiljenih destinacija zagrebačke gurmanske publike. Udaljen samo tridesetak kilometara od Zagreba, njegov restoran ima 4 toke Gault&Millau i član je međunarodne udruge JRE (Jeunes restaurateurs d’Europe), a Michelinov vodič za Sloveniju dodijelio mu je tanjur, odnosno preporuku.

Pekar po struci, samouk u kuhinji, chef Tomič zalaže se za prave istinske okuse, one koje pamti još od djetinjstva. Dolazi iz obitelji u kojoj se uvijek kuhalo, a posjećivao je i dobre restorane, pa je ljubav prema kuhanju došla sama od sebe. Namirnice s kojima kuha moraju zadržati svoj izvorni okus i moraju biti odraz okoline, kraja iz kojega potječe. Ne prati trendove i ne voli previše medijski eksponirane chefove. Smatra da pravi chef mora biti u svojoj kuhinji, a ne težiti tome da bude zvijezda na televiziji ili na društvenim mrežama. Okus teritorija odnosno lokalna kuhinja i dobra namirnica osnovne su karakteristike njegove kulinarske filozofije.

Pobjednik svjetskog prvenstva u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship te sudionik na svjetskoj izložbi EXPO u Milanu 2015, prije dvije godine chef Tomič dobio je prestžnu nagradu za najbolji servis u Europi među 330 kandidata članova JRE.